ÅRETS SKAPA-PRISTAGARE UTSEDDA

Årets vinnare av Sveriges största uppfinnarpris, SKAPA Utvecklingsstipendium, är Mehrdad Mahdjoubi från Skåne län. Han har utvecklat en återcirkulerande dusch som återanvänder och renar duschvatten fortlöpande. Stipendiet på 500 000 kr utdelades av Håkan Lans under Innovationsgalan på Nalen i Stockholm den 2/10.
 
Andrapristagaren av SKAPA Utvecklingsstipendium är Mattias Karls och Sara Frykstrand från Uppsala län. De fick 50 000 kronor för sitt nya material - Upsalite - en superabsorbent. Materialet har en väldigt stor yta inom en liten volym och absorberar därmed fukt mycket bra.
 
Ett hederspris på 10 000 kronor, sponsrat av SEB, gick till Stefan Andersson och Elisabeth Andersson från Västra Götalands län för en snabb och ergonomisk distansering av armeringsnät.

Det av Vinnova finansierade priset ”SKAPA Framtidens Innovatör” delas ut till personer födda 1984-1995. 

 
Första pris, 75 000 kr, delades ut till Jens Kellerup, Simon Zhongxia He samt Dzana Damjanovic från Västra Götalands län för deras höghastighetsradiolänk för trådlös dataöverföring som ersätter alla sorters fiberkablar vid evenemang och mediaproduktion.
 
Andra pris, 50 000 kr, gick till Johan Mattsson från Skåne län för hans membran för skadereparationer vid fuktskador. Membranet är en miljövänlig funktionell duk som stoppar och tar hand om de ämnen som gör inomhusluften ohälsosam efter en fuktskada.
 
Tredje pris, 25 000 kr delades ut till Robin Liendeborg från Kalmar län som har skapat ett kommunikationsstöd med en prenumerationstjänst som överbryggar språkbarriärer i patient- och myndighetsinformation.

Ett pris om 3 000 kronor för bästa presentation av uppfinning delades även ut till Ronny Hjelm från Sörmlands län under galakvällen.